Ekte helter

Jeg skal være den første til å innrømme at selv om jeg er født og oppvokst i Søgne, har jeg aldri hatt inngående kjennskap til bonden eller gårdsdrift.

 Jeg ser på meg selv som bybonde, og syntes egentlig at de fleste dyr er ganske skumle. Selv om det som dyrkes av bonden alltid har vært interessant for meg som kokk, eller at utvalget på torgutsalg og gårdsutsalg har vært fantastisk, har jeg for det meste likt å kjøpe grønnsaker ferdig vasket og bærene plukket ferdig i kasser.

Jeg husker godt min tante og onkel tok oss med til nabogården da vi vokste opp, og der var både romantisk, eksotisk og veldig spennende å være med på hesjing av høy, plukke de første gulerøttene og skylle de i bekken, se på honning som ble slynget og drikke lunken melk rett fra kua. Men det var utrolig langt unna det jeg var vant til hjemmefra, noe det sikkert er for de fleste av oss?

De siste årene har det skjedd store endringer i mitt liv og ikke minst mitt syn på bønder. Her snakker vi ekte hverdagshelter! Lange dager, minimalt med søvn og prisgitt naturens lune hele året. Hver morgen står de tidlig opp med ett fokus - få frem ekte, smakfulle råvarer. Hver time som jobbes – alt handler om de små detaljene som gir det store resultatet. Grave, luke, gjødsle, vanne, redde, trimme, høste, bringe – alt for å gi du og meg det beste jorda kan by på. Og få mennesker i arbeidslivet kan skilte med større arbeidsmoral og stolthet i jobben sin enn bøndene.

Fiskere er jo også bønder, bare at de har byttet ut jorda med hav som ressurs. Uansett vær og vind – ut drar de for å hale opp reker, makrell, brosme eller sjøkreps til oss. Her langs kysten var det fra gammelt av kvinnene som drev gårdene, når mannen dro på fiske eller var i skogen for å hugge ved eller jakte. De skulle sanke mat til hele vinteren, og måtte selge de flotteste produktene, slik at de fikk penger til det aller mest nødvendige. Dette er noen fjerne men fasinerende tanker i vår tid.

Jeg tenker på hvor mye tid, innsats og stolthet som går med for å gi oss det flotteste naturen kan by på. Det gjør meg stolt over å være kokk. Og ikke minst – det gjør meg stolt å få foredle de råvarer og smaker bonden har gitt oss. Den stoltheten kommer fra bonden, og stoltheten skal gjenspeiles på hver tallerken som serveres hos oss.

Så neste gang du ser et torgutsalg eller du kjenner et gårdsutsalg som har åpent – løp og kjøp! La deg inspirere av fargene, lydene, smakene og atmosfæren som du ikke finner noen andre steder. Da gjør DU bonden stolt!

Trine