Bærekraft- hva tenker vi om det?

Ordet bærekraft har blitt veldig i vinden de siste årene. Hva betyr det egentlig?

Da Trine På Gården ble nominert til Årets bærekrafthelt i Norge i fjor, måtte vi virkelig sjekke om vi brukte ordet bærekraft riktig. Det var ikke lett å finne ut av om vi var på rett vei, eller om vi bare hadde rotet oss bort i noen fine ord som vi ikke visste meningen med. Forklaringen vi brukte for å få frem hva vi mener med bærekraft ble slik som dette: 

«Bærekraft for oss er bruk av alle råvarene. Byggmalten Lindesnes Brygghus bruker til  ølproduksjon, bruker vi i våre brød. Dette gir brødet mer smak og ett saftig brød. Byggmalten ble kastet tidligere, når blir den til mat.

Det samme gjør vi med sanking. Før vi begynte å sanke, var det flere hager som var fulle av bær og frukt. Dette falt til bakken når høsten kom fordi ingen kunne rå med slike mengder. Når vi plukker de og bruker de til saft, syltetøy og geleer – blir det en forsterkning av bærekraften.

Potetbonden har tidligere latt de minste potetene bare ligge igjen på jordet etter høsting, nå tar han de opp til oss og vasker de. Prisen han får for de små potetene er god butikk for bonden, og vi får de beste småpotetene til å servere dere.

Plukking av blomster, skudd, ville bær og blader, gir oss en styrke i matauken, og vi bruker det naturen gir oss, uten å ødelegge noe. Blir det plukket og stelt pent med- så kommer det minst like mye til neste år. Bærekraft er for meg det vi kan klare å hente ut av naturen som kanskje tidligere ble værende for å råtne. Det samme gjelder sanking av tang. Det er utrolig mye næring i tang, og dette styrker bærekraften med å utvikle produkter som vil gi det vi spiser mer næring og sunnere kosthold. Vi leker med tang og håper virkelig vi kommer til å vise hva vi kreativt har satt i live! Bærekraft er også noe fiskere er opptatt av. Det er derfor flere fisketyper blir satt på en liste over truede fiskearter, fordi vi etterspør så mye av samme fisken, men det er ikke nok å fiske på. Da er det fint å være kreativ på andre fisketyper- da viser vi at vi bryr oss om bærekraft. «

Den samme filosofien jobber vi etter hos Bønder i Byen også. Vi heier ikke bare på bonden, vi har lyst å fremme bærekraftig landbruk slik at vi både nå og for fremtiden sikrer oss de beste råvarene.

Trine