Å æ det beste du ved

Noen ganger blir vel alle kokker spurt om hvilken rett de liker best. Det er nok vanskelig å svare på for mange matglade, fordi der er jo så utrolig mye godt.

Sesong er en viktig faktor, det er viktig hvem vi skal dele maten med, hvor vi skal spise, hvor mye tid vi har, hvilke råvarer har vi tilgang på eller hvor mye penger kan vi bruke. 

Det aller beste kokker vet  ,er å komme til ferdig laget mat servert  sammen med gode venner. Da spiser vi alt, uansett om det mangler salt, er alt for overkokt eller seigt Noen av disse matopplevelsene sitter ekstra godt i minnet, og det er ikke lett å forklare hvorfor akkurat dette måltidet vil sitte i minnet som noe ekstra godt, raust og nesten magisk. Og veldig ofte er de beste matopplevelsene de vi deler med andre?

En av mine gode matopplevelser var da jeg var liten jente, og skulle sove hos min mormor. Hun var en raus kvinne som alltid hadde armene åpne og elsket å lage mat. Likevel hadde hun en enkel tradisjon når vi skulle overnatte - hun lagde en pølse form. Gode middagspølser i biter sammen med gulrot, poteter, løk og kålrot. Sammen med godt smør, litt vann og salt/ pepper la hun alt dette i en ildfastform med lokk på og satt det i ovnen. Mens maten gode seg ferdig i ovnen, brukte hun tiden på å være sammen med oss. Hun kunne lese for oss, fortelle fra gamledager, spørre oss om ting som opptok oss, og det viktigste av alt hun hadde alltid tid til å høre på oss, og var alltid tilstede.  
Nybakt fletteloff med godt smør på ble servert vedsiden av måltidet- og vi fikk alltid brus i stettglass. Hun kunne sikkert servert hva som helst, og vi ville fremdeles være hatt minnene av mormor med god tid, gode matopplevelser og rausheten.

La måltider være noe du skaper minner rundt. Enten du spiser vår maulemad som er ment å deles, grille pølser og pinnebrød med barna eller du inviterer gode venner på fredagskos – minner skapes der vi velger å skape dem! Og mat har vi alle et forhold til – bruk det til din fordel. La barn, venner og familie oppleve minner sammen med deg – da skaper du også gode minne for deg selv. Så neste gang du møter en kokk – ikke spør hva det beste han er spist er. Spør han hvilke matopplevelser er de beste du har opplevd!

Trine